4e generatie voor het familiebedrijf

19/02/2019 - 14:38

Lesage Metaalconstructie bereidt generatiewissel goed voor

Lesage Metaalconstructie uit Otegem is al bijna een halve eeuw gespecialiseerd in het fijnere, veelzijdige plaatwerk. Met de 50ste verjaardag in zicht krijgt de vierde generatie steeds meer verantwoordelijkheid in handen, om binnen afzienbare tijd het bedrijf te kunnen overnemen.

In den beginne was er Nestor Lesage, die in de jaren 30 vanuit Passendale in Otegem neerstreek en er een smidse begon. Zijn zoon Daniël bouwde de eenmanszaak uit tot een bedrijf dat metaalstukken voor onder meer trappen en balustrades maakte. Die eenmanszaak werd in 1970 een pvba. Toen Daniël Lesage onverwacht overleed, was het voor zijn toen 18-jarige zoon Bart vanzelfsprekend om de boekentas aan de kant te leggen en zijn moeder te helpen de zaak voort te zetten – later bijgestaan door zijn jongere broer Piet. Zo belanden we bij de vierde generatie: Kim Lesage, zijn zus Lies en haar man Mike Bartholomeus. “Voor ons betekent de opvolging een unieke kans, maar we voelen ook de grote verantwoordelijkheid om dit succesverhaal voort te zetten. Met de ruggensteun van onze ouders natuurlijk, die nog steeds actief zijn in het bedrijf.”

Het opvolgingstraject is al sinds 2012 aan de gang; toen kwamen Lies en Mike in het bedrijf. Broer Kim was er toen al een tweetal jaar aan de slag. “De eerste jaren was het een beetje aftasten, ons inwerken en het bedrijf tot in de puntjes leren kennen”, zegt Lies. “Dat traject hebben we gehad, en de jongste 2 jaar zijn we nu echt grondig bezig met de opvolging.” Enkele jaren geleden volgden de beide generaties het Familio-traject van Voka en ze doen onder meer een beroep op Deloitte als externe adviseur.

Zichtbaar en creatief product

Fijn metaalwerk, dat is waar ze bij Lesage al decennia goed in zijn, met klanten in de meest diverse sectoren. “‘Metaalconstructie’ is eigenlijk een woord dat niet meer volledig dekt wat we hier doen”, zeggen Lies en Mike. “Daarom hebben we beslist om de term geleidelijk aan te vervangen door ‘Masters in Metalworks’ – waarbij ‘masters’ vooral slaat op onze kwaliteit. Wij zijn immers industrieel toeleverancier van het fijnere plaatwerk: onderdelen voor bouwgerelateerde producten met een hoge afwerkingsgraad, de verlichtingswereld, indoor en outdoor furniture, behuizingskasten,… Ons eindproduct is vaak erg creatief én zichtbaar en dat vraagt uiteraard de nodige finesse en afwerking.” Dat wordt waargemaakt door de 50 medewerkers en het moderne machinepark waarin voortdurend wordt geïnvesteerd. “In 2014 zijn we met een inhaalbeweging begonnen en sindsdien hebben we elk jaar flinke bedragen uitgegeven aan onder meer lasersnijmachines, een automatisch platenmagazijn,een plooirobot, pons- en rolmachines, en semi-automatische lasapparatuur”, zegt Kim. “De constante investeringsgolf is noodzakelijk om de kwaliteit te kunnen blijven garanderen en concurrentieel te zijn. We willen  automatiseren zonder personeel te vervangen.” Lies vult aan: “Geïnvesteerd wordt er ook voortdurend in een betere en gezondere werkomgeving voor de medewerkers. Dat is hier een belangrijk topic.” (JD - Foto Hol)